Εύκολες συνταγές

Συνταγή ψητό κουνουπίδι

Συνταγή κουνουπιδιού στη σχάρα

Σχετικά με τη συνταγή

Αυτή η συνταγή με κουνουπίδι στη σχάρα είναι ένα νόστιμο και υγιεινό πιάτο που σίγουρα θα εντυπωσιάσει τους γευστικούς σας κάλους. Τα λουλούδια κουνουπιδιού καρυκεύονται με ένα γευστικό μείγμα μπαχαρικών, ψήνονται στην τελειότητα στη σχάρα και σερβίρονται ως απολαυστικό ορεκτικό ή συνοδευτικό. Με το καπνιστό άρωμα και την τρυφερή υφή της, αυτή η συνταγή είναι ένας υπέροχος τρόπος για να μην το κουνουπίδι με έναν νέο και συναρπαστικό τρόπο.

Συστατικά

<πίνακας>

Συστατικά
Ποσότητα

Κουνουπίδι (μεσαίου μεγέθους)
1 κεφάλι

Ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας

Πάπρικα
1 κουταλάκι του γλυκού

Κύμινο
1 κουταλάκι του γλυκού

Αλάτι
1/2 κουταλάκι του γλυκού

Μαύρο πιπέρι
1/4 κουταλάκι του γλυκού

Χυμός λεμονιού
1 κουταλιά της σούπας

Μαϊντανός (ψιλοκομμένος)
1 κουταλιά της σούπας

Εργαλεία και συστατικά που θα χρησιμοποιηθούν για τη συνταγή

Για να κάνετε αυτήν τη συνταγή, θα προετοιμάσετε τα απαραίτητα εργαλεία και συστατικά:
– Γκριλ ή τηγάνι σχάρας
– Μαχαίρι
– Σανίδα κοπής
– Μπολ ανάμειξης
– Χτυπάμε ή πιρούνι για να ανακατέψουμε τα μπαχαρικά και το λάδι
– Μεζούρες
– Πιατέλα σερβιρίσματος

Προετοιμασία

1. Προθερμάνετε το γκριλ ή το τηγάνι σας σε μέτρια προς την θερμοκρασία.
2. Πλένουμε το κεφάλι του κουνουπιδιού και αφαιρούμε τυχόν φύλλα. Κόψτε το σε μπουκίτσες παρόμοιου μεγέθους.
3. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το ελαιόλαδο, την πάπρικα, το κύμινο, το αλάτι, το μαύρο πιπέρι, το χυμό λεμονιού και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό. Τα χτυπάμε μέχρι να αναμείνουμε καλά.
4. Προσθέστε τις μπουκίτσες κουνουπιδιού στο μπολ και ανακατέψτε απαλά, φροντίζοντας κάθε κομμάτι να είναι καλυμμένο με το μείγμα μπαχαρικών.
5. Αφήστε το κουνουπίδι για περίπου 10 λεπτά, αφήνοντας τις γεύσεις να εμποτιστούν.
6. Αλείφουμε τις σχάρες του γκριλ ή το ταψί με ελαιόλαδο για να μην κολλήσουν.
7. Το να κάνεις τις μαριναρισμένες μπουκίτσες κουπιδιού σε μια προμασμένη σχάρα και να ψήσεις για περίπου 10-12 λεπτά, γυρίζοντας κατά διαστήματα, μέχρι να μαλακώσουν και να απανθρακωθούν ελαφρώς.
8. Αφαιρέστε από τη σχάρα και μεταφέρετε το ψητό κουνουπίδι σε μια πιατέλα σερβιρίσματος.

Χρόνος προετοιμασίας

Ο συνολικός χρόνος προετοιμασίας αυτής της συνταγής με κουνουπίδι στη σχάρα είναι περίπου 25 λεπτά. Αυτό περιλαμβάνει τον χρόνο που χρειάζεται για το πλύσιμο και το κόψιμο του κουνουπιδιού, την προετοιμασία της μαρινάδας, το ψήσιμο των μπουκαλιών στη σχάρα και την τακτοποίησή τους στην πιατέλα σερβιρίσματος. Είναι μια γρήγορη και εύκολη συνταγή που μπορεί να παρασκευαστεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, καθιστώντας τις μέρες για πολυάσχολες μέρες που λαχταράτε ένα γευστικό πιάτο.

Προτάσεις αλλαγής συστατικών για vegans

Για τους vegan φίλους μας που θέλουν να απολαύσουν αυτή τη συνταγή με κουνουπίδι στη σχάρα, δεν απαιτούνται συγκεκριμένες αλλαγές στα συστατικά. Η αρχική συνταγή είναι ήδη κατάλληλη για vegans καθώς δεν περιέχει προϊόντα ζωικής προέλευσης. Μπορείτε να ακολουθήσετε τα ίδια βήματα και τα ίδια συστατικά που αναφέρονται παραπάνω για να δημιουργήσετε μια νόστιμη vegan εκδοχή αυτού του ψητού πιάτου με κουνουπίδι.

Συμβουλές για την προετοιμασία της συνταγής, πώς να μαγειρέψετε

– Φροντίστε να κόψετε τα λουλούδια του κουνουπιδιού σε παρόμοια μεγέθη για να δείτε ομοιόμορφα μαγείρεμα.
– Το μαρινάρισμα του κουνουπιδιού επιτρέπει στις γεύσεις να εισχωρήσουν στα λουλούδια, ενισχύοντας τη γεύση. Μπορείτε να προσαρμόσετε το χρόνο μαριναρίσματος με βάση τις προτιμήσεις σας, αλλά συνήθως αρκούν 10 λεπτά.
– Όταν ψήνετε το κουνουπίδι, τα γυρίζετε περιστασιακά για να αποκτήσετε ομοιόμορφο κάρβουνο και να μην καεί.
– Αν δεν έχετε γκριλ ή τηγάνι γκριλ, μπορείτε επίσης να ψήσετε το κουνουπίδι στο φούρνο στους 425°F (220°C) για περίπου 20-25 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει και να ροδίσει ελαφρώς.
– Η συμπίεση του φρέσκου χυμού λεμονιού πάνω από το ψητό κουνουπίδι λίγο πριν το σερβίρισμα προσθέτει μια αναζωογονητική γεύση εσπεριδοειδών που συμπληρώνει καλά τα μπαχαρικά.
– Γαρνίρετε το πιάτο με επιπλέον ψιλοκομμένο μαϊντανό για μια ζωηρή πινελιά.

Διατροφικές αξίες ανά μερίδα

<πίνακας>

Θρεπτικό
Ποσό ανά μερίδα

Θερμίδες
70

Πρωτεΐνη
3g

Παχιά
5 g

Υδατάνθρακες
6g

Ίνα
3g

Βιταμίνη C
45 mg

Κάλιο
260 mg

Απαιτήσεις υπηρεσιών και παρουσίασης, πλευρικές εναλλακτικές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν

Για να σερβίρετε το πιάτο με κουνουπίδι στη σχάρα, μεταφέρετε τα ψηλά μπουκετάκια σε μια όμορφη πιατέλα σερβιρίσματος. Μπορείτε να το γαρνίρετε με μερικά φρέσκα φύλλα μαϊντανού ή φέτες λεμονιού για μια ελκυστική παρουσίαση. Αυτό το πιάτο συνδυάζεται καλά με διάφορες συνοδευτικές επιλογές, όπως χούμους, σάλτσα τζατζίκι ή ένα πικάντικο ντιπ γιαουρτιού. Μπορείτε επίσης να σερβίρετε μαζί με μια φρέσκια πράσινη σαλάτα ή ως συνοδευτικό με ψητό κοτόπουλο ή μπριζόλα. Η ευελιξία αυτής της συνταγής επιτρέπει να προσαρμόσετε τις πλευρές με βάση τις προτιμήσεις σας και την περίσταση.

Συνθήκες αποθήκευσης

Αν σας περισσέψει, φυλάξτε τα σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο. Το ψητό κουνουπίδι θα παραμείνει φρέσκο ​​και 2-3 ημέρες. Για αναθέρμανση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φούρνο μικροκυμάτων ή φούρνο μέχρι να ζεσταθεί. Ωστόσο, έχετε υπόψη σας ότι η υφή μπορεί να αλλάξει ελαφρώς κατά την ανανέωση, χάνοντας μέρος της τραγανότητας.

Οφέλη για την υγεία των συστατικών που διαφήμιση

Το νοουπίδιο είναι ένα θρεπτικό λαχανικό που προσφέρει πολλά για την υγεία. Είναι χαμηλό σε θερμίδες και υδατάνθρακες, καθιστώντας το κατάλληλο για διάφορες διατροφικές προτιμήσεις. Το κουνουπίδι είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, παρέχοντας ενίσχυση του ανοσοποιητικού και προάγοντας το υγιές δέρμα. Περιέχει επίσης φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν την πέψη και βοηθούν στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους. Τα μπαχαρικά που γράφει σε αυτή τη συνταγή, όπως η πάπρικα και το κύμινο, προσθέτουν τόσο γεύση όσο και πιθανά για την υγεία. Η πάπρικα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, ενώ το κύμινο μπορεί να βοηθήσει στην πέψη και να έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Το ελαιόλαδο, ένα άλλο συστατικό που χρησιμοποιείται, είναι ένα υγιές για την καρδιά λίπος που παρέχει ευεργετικά μονοακόρεστα λίπη και αντιοξειδωτικά.

Παρόμοιες συνταγές

Αν σας αρέσει αυτή η συνταγή για ψητό κουνουπίδι, μπορεί να σας αρέσουν και αυτές οι παρόμοιες συνταγές:
– Πικάντικο ψητό κουνουπίδι: Μια φλογερή ανατροπή στο ψητό κουνουπίδι με την προσθήκη νιφάδων τσίλι και σκόρδου.
– Κουνουπίδι Ρύζι Stir-Fry: Μια εναλλακτική λύση χαμηλών υδατανθράκων σε σχέση με το παραδοσιακό ρύζι, που φτιάχνεται με πολτό κουνουπίδι σε κόκκους που μοιάζουν με ρύζι και τηγανίζοντας με τα αγαπημένα σας λαχανικά.
– Μπουμπούκια κουνουπιδιού Buffalo: Μια χορτοφαγική προσέγγιση στα φτερά βουβάλου, όπου τα μπουμπούκια κουνουπιδιού επικαλύπτονται με μια πικάντικη σάλτσα και ψήνονται μέχρι να γίνουν τραγανά.

Πηγές τροφίμων Έμπνευση για τη συνταγή

Η έμπνευση για αυτή τη νόστιμη συνταγή με κουνουπίδι στη σχάρα προέρχεται από μερικούς από τους πιο διάσημους σεφ στον γαστρονομικό κόσμο που έχουν κατακτήσει την τέχνη να μεταμορφώνουν απλά υλικά σε εξαιρετικά πιάτα. Σεφ όπως ο Ottolenghi, ο Yotam Ottolenghi και ο Samin Nosrat είναι γνωστοί για την καινοτομία τους στη μαγειρική και την ικανότητα τους να γιορτάζουν τις φυσικές γεύσεις των λαχανικών. Το πάθος τους για τη χρήση φρέσκων προϊόντων και τη δημιουργία ζωντανών αλλά απλών συνταγών έχει επηρεάσει αυτήν τη συνταγή, με αποτέλεσμα έναν απολαυστικό συνδυασμό γεύσεων που θα ικανοποιήσει και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button