Εύκολες συνταγές

Συνταγή για τάρτα με δαμάσκηνο

Σχετικά με τη συνταγή

Αφεθείτε στις απολαυστικές γεύσεις ενός κέικ τάρτας με δαμάσκηνο, ενός λαχταριστού επιδόρπιου που συνδυάζει την πικρή γεύση των δαμάσκηνων με μια βουτυρωτή κρούστα και μια γέμιση γλυκού αμύγδαλου. Αυτή η συνταγή είναι ιδανική για να αναδείξετε την ομορφιά και τη γεύση των φρέσκων δαμάσκηνων ικανοποιώντας παράλληλα το γλυκό σας. Ο συνδυασμός από ζουμερά δαμάσκηνα, πλούσια κρέμα αμυγδάλου και μια τραγανή βάση ζαχαροπλαστικής δημιουργεί μια πραγματικά ακαταμάχητη απόλαυση. Είτε διοργανώνετε ένα δείπνο είτε απλά λαχταράτε ένα σπιτικό επιδόρπιο, αυτή η τούρτα με δαμάσκηνο σίγουρα θα εντυπωσιάσει τους καλεσμένους σας και θα τους αφήσει να θέλουν περισσότερο.

Συστατικά

<πίνακας>
<κεφάλι>

Για την κρούστα

1 1/2 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1/4 φλιτζάνι κρυσταλλική ζάχαρη

1/2 φλιτζάνι ανάλατο βούτυρο, κρύο και κομμένο σε κύβους

1 κρόκος αυγού

1 κουταλιά της σούπας παγωμένο νερό

<πίνακας>
<κεφάλι>

Για τη γέμιση αμυγδάλου

1/2 φλιτζάνι ανάλατο βούτυρο, μαλακωμένο

3/4 φλιτζανιού κρυσταλλική ζάχαρη

1 φλιτζάνι αλεύρι αμυγδάλου

2 αυγά

1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα αμυγδάλου

<πίνακας>
<κεφάλι>

Για το κάλυμμα με δαμάσκηνο

4-5 ώριμα δαμάσκηνα, χωρίς κουκούτσι και κομμένα σε φέτες

2 κουταλιές της σούπας κρυσταλλική ζάχαρη

1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού

Ζάχαρη άχνη, για ξεσκόνισμα

Εργαλεία και συστατικά που θα χρησιμοποιηθούν για τη συνταγή

Για να δημιουργήσετε αυτό το απολαυστικό κέικ τάρτας με δαμάσκηνο, θα χρειαστείτε τα ακόλουθα εργαλεία και συστατικά:

  • Μπολ ανάμειξης
  • Χτυπήστε ή ηλεκτρικό μίξερ
  • Μεζούρες και κουτάλια
  • Κλάστης
  • Τάρτα (9 ιντσών)
  • Παργαμηνόχαρτο ψησίματος
  • Μαχαίρι κουζίνας
  • Πανίδα κοπής
  • Σχάρα ψύξης
  • Φούρνος

Προετοιμασία

1. Ξεκινήστε προετοιμάζοντας την κρούστα. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις και την κρυσταλλική ζάχαρη.
2. Προσθέστε το κρύο, κομμένο σε κύβους βούτυρο στο μπολ και χρησιμοποιήστε τα δάχτυλά σας ή ένα κόφτη ζαχαροπλαστικής για να το κόψετε στο μείγμα με το αλεύρι μέχρι να μοιάζει με χοντρό τρίμμα.
3. Σε ένα μικρό μπολ, χτυπήστε μαζί τον κρόκο του αυγού και το παγωμένο νερό. Ρίχνουμε αυτό το μείγμα στο μείγμα αλευριού-βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να ενωθεί η ζύμη.
4. Μαζεύουμε τη ζύμη σε μια μπάλα, την τυλίγουμε σε πλαστική μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
5. Όσο η ζύμη κρυώνει, ετοιμάζουμε τη γέμιση αμυγδάλου. Σε ένα άλλο μπολ αναμειγνύετε το μαλακωμένο βούτυρο και την κρυσταλλική ζάχαρη μέχρι να γίνει ελαφρύ και αφράτο.
6. Προσθέστε το αλεύρι αμυγδάλου, τα αυγά και το εκχύλισμα αμυγδάλου στο μπολ. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως όλα τα υλικά.
7. Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 375°F (190°C).
8. Βγάζουμε την παγωμένη ζύμη από το ψυγείο και την απλώνουμε σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια. Μεταφέρετε τη ζύμη που τυλίγετε σε μια φόρμα για τάρτα, πιέζοντάς την απαλά στον πάτο και τις πλευρές του ταψιού.
9. Απλώνουμε ομοιόμορφα τη γέμιση αμυγδάλου πάνω από την έτοιμη κρούστα.
10. Αραδιάζουμε τα δαμάσκηνα σε φέτες πάνω από τη γέμιση αμυγδάλου, επικαλύπτοντάς τα ελαφρώς. Περιχύνουμε τα δαμάσκηνα με χυμό λεμονιού και τα πασπαλίζουμε με κρυσταλλική ζάχαρη.
11. Τοποθετήστε το ταψί για τάρτα σε ένα ταψί και ψήστε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 35-40 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η κρούστα και τα δαμάσκηνα μαλακώσουν.
12. Μόλις ψηθεί, αφαιρέστε το Plum Tart Cake από το φούρνο και αφήστε το να κρυώσει σε μια σχάρα.
13. Πριν σερβίρετε, πασπαλίζετε την τάρτα με ζάχαρη άχνη για μια διακοσμητική πινελιά.

Χρόνος προετοιμασίας

Η προετοιμασία αυτής της τάρτας με δαμάσκηνο διαρκεί περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου που απαιτείται για την ψύξη της ζύμης και το ψήσιμο. Είναι το τέλειο επιδόρπιο για να φτιάξετε όταν έχετε λίγο επιπλέον χρόνο και θέλετε να δημιουργήσετε κάτι πραγματικά ξεχωριστό.

Συμβουλές για την προετοιμασία της συνταγής, πώς να μαγειρέψετε

– Βεβαιωθείτε ότι το βούτυρο για την κρούστα είναι κρύο και κόψτε σε μικρούς κύβους. Αυτό θα σας βοηθήσει να δημιουργήσετε μια λεπτή υφή στην κρούστα.
– Όταν ανοίγετε τη ζύμη, πασπαλίζετε με λίγο αλεύρι και από τις δύο πλευρές για να μην κολλήσει.
– Για να διασφαλίσετε την ομοιόμορφη κατανομή των φετών δαμάσκηνου, ξεκινήστε να τις τακτοποιείτε από την εξωτερική άκρη της τάρτας και πηγαίνετε προς το κέντρο.
– Αν οι άκρες της τάρτας αρχίσουν να ροδίζουν πολύ γρήγορα κατά το ψήσιμο, σκεπάστε τις με αλουμινόχαρτο για να μην καούν.
– Αφήστε το Plum Tart Cake να κρυώσει εντελώς πριν το κόψετε και το σερβίρετε. Αυτό θα βοηθήσει το σετ γέμισης και θα διευκολύνει τον χειρισμό του.

Απολαύστε τον απολαυστικό συνδυασμό γεύσεων και υφών σε κάθε μπουκιά αυτού του κέικ τάρτας με δαμάσκηνο. Καλή όρεξη!

Διατροφικές αξίες ανά μερίδα

<πίνακας>
<κεφάλι>

Θρεπτικό
Ποσό ανά μερίδα

Θερμίδες
320

Συνολικό Λίπος
20 g

Κορεσμένα λιπαρά
10 g

Χοληστερόλη
80 mg

Νάτριο
100 mg

Υδατάνθρακες
33g

Ίνα
2g

Σάκχαρα
19 g

Πρωτεΐνη
5 g

Απαιτήσεις υπηρεσιών και παρουσίασης, πλευρικές εναλλακτικές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν

Όταν σερβίρετε αυτό το κέικ τάρτας με δαμάσκηνο, μπορείτε να δημιουργήσετε μια κομψή παρουσίαση πασπαλίζοντας το επάνω μέρος με ζάχαρη άχνη και προσθέτοντας ένα κλαδάκι φρέσκιας μέντας για γαρνίρισμα. Μπορείτε επίσης να το σερβίρετε με μια κούκλα σαντιγί ή μια μπάλα παγωτό βανίλια για να συμπληρώσετε τις γεύσεις.

Αν αναζητάτε εναλλακτικές επιλογές για να σερβίρετε μαζί με το κέικ τάρτας με δαμάσκηνο, μια ελαφριά φρουτοσαλάτα με μούρα ή μια δροσιστική μεζούρα σορμπέ θα ήταν εξαιρετικές επιλογές. Αυτές οι επιλογές θα δώσουν μια αντίθεση στον πλούτο της τάρτας και θα προσθέσουν ένα αναζωογονητικό στοιχείο στο άλειμμα του γλυκού σας.

Συνθήκες αποθήκευσης

Για να διατηρήσετε τη φρεσκάδα και τη γεύση του κέικ τάρτας με δαμάσκηνο, αποθηκεύστε το σε αεροστεγές δοχείο ή καλύψτε το σφιχτά με πλαστική μεμβράνη. Μπορεί να διατηρηθεί σε θερμοκρασία δωματίου έως και 2 ημέρες, αλλά για μεγαλύτερη αποθήκευση, συνιστάται να το φυλάτε στο ψυγείο. Όταν φυλάσσεται σωστά στο ψυγείο, η τάρτα μπορεί να διαρκέσει έως και 5 ημέρες.

Οφέλη για την υγεία των συστατικών που χρησιμοποιούνται

Το κέικ τάρτας με δαμάσκηνο ενσωματώνει συστατικά που προσφέρουν διάφορα οφέλη για την υγεία. Τα δαμάσκηνα είναι γεμάτα με βιταμίνες, μέταλλα και διαιτητικές ίνες, προάγοντας την υγιή πέψη και υποστηρίζοντας τη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Το αλεύρι αμυγδάλου παρέχει μια καλή πηγή πρωτεΐνης, υγιών λιπών και βιταμίνης Ε, η οποία είναι ευεργετική για την υγεία του δέρματος. Η τάρτα περιλαμβάνει επίσης ανάλατο βούτυρο, το οποίο περιέχει απαραίτητα λιπαρά οξέα και λιποδιαλυτές βιταμίνες.

Αν και αυτό το επιδόρπιο πρέπει να το απολαμβάνετε με μέτρο λόγω της περιεκτικότητάς του σε θερμίδες, το κέικ τάρτας με δαμάσκηνο μπορεί να είναι μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής όταν καταναλώνεται περιστασιακά.

Παρόμοιες συνταγές

Αν απολαμβάνετε τον συνδυασμό γεύσεων φρούτων και αμυγδάλου στο κέικ τάρτας με δαμάσκηνο, μπορεί να σας αρέσουν και αυτές οι παρόμοιες συνταγές:

  • Τάρτα με βερίκοκο αμύγδαλο: Αντικαταστήστε τα φρέσκα δαμάσκηνα με βερίκοκα σε φέτες για ένα καλοκαιρινό twist στην τάρτα. Η γέμιση αμυγδάλου συνδυάζεται τέλεια με την πικάντικη γλύκα των βερίκοκων.
  • Τάρτα Frangipane με ροδάκινο: Χρησιμοποιήστε ώριμα ροδάκινα αντί για δαμάσκηνα και ακολουθήστε την ίδια συνταγή για να δημιουργήσετε μια υπέροχη τάρτα ροδάκινου και αμύγδαλου που ξεχειλίζει από ζουμερή γεύση.
  • Γαλέτα με αμύγδαλο μούρων: Αντί να χρησιμοποιήσετε μια τάρτα, δημιουργήστε μια ρουστίκ γαλέτα διπλώνοντας μια βουτυρώδη κρούστα πάνω από ένα μείγμα από φρέσκα μούρα και κρέμα αμυγδάλου. Αυτό το επιδόρπιο ελεύθερης μορφής είναι τόσο νόστιμο όσο και οπτικά ελκυστικό.

Πηγές τροφίμων Έμπνευση για τη συνταγή

Αυτή η συνταγή για τούρτα με δαμάσκηνο αντλεί έμπνευση από διάσημους σεφ ζαχαροπλαστικής όπως ο Pierre Hermé και η Claire Clark. Η εξαιρετική δεξιοτεχνία και η δημιουργική χρήση των συστατικών τους βοήθησαν στη διαμόρφωση του κόσμου της ζαχαροπλαστικής και επηρέασαν αμέτρητους αρτοποιούς και σεφ σε όλο τον κόσμο. Ενσωματώνοντας τις γεύσεις των εποχιακών φρούτων και τον πλούτο των αμυγδάλων, αυτή η συνταγή αποτίει φόρο τιμής στη μαγειρική τους εμπειρία.

Θυμηθείτε, το μαγείρεμα δεν είναι απλώς να ακολουθείτε μια συνταγή. είναι μια ευκαιρία να εκφράσετε τη δημιουργικότητά σας και να μοιραστείτε το πάθος σας για το φαγητό με άλλους. Απολαύστε τη δημιουργία και την απόλαυση αυτής της τάρτας με δαμάσκηνο και αφήστε το λαχταριστό μείγμα από δαμάσκηνο και αμύγδαλο να σας μεταφέρει σε έναν κόσμο απολαυστικών απολαύσεων!

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button