Εύκολες συνταγές

Συνταγή στιφάδο κοτόπουλου

Σχετικά με τη συνταγή

Ετοιμαστείτε να δελεάσετε τη γεύση σας με αυτή τη νόστιμη και ανακουφιστική συνταγή για στιφάδο κοτόπουλου. Αυτό το χορταστικό πιάτο είναι γεμάτο με τρυφερό κοτόπουλο, γευστικά λαχανικά και αρωματικά βότανα, δημιουργώντας μια συμφωνία γεύσεων που θα ζεστάνουν την ψυχή σας. Είτε διοργανώνετε ένα δείπνο είτε απλά λαχταράτε ένα ανακουφιστικό γεύμα, αυτό το στιφάδο κοτόπουλου είναι εγγυημένο ότι θα γίνει το αγαπημένο της οικογένειας.

Συστατικά

<πίνακας>
<κεφάλι>

Συστατικό
Ποσότητα

Τεμάχια κοτόπουλου
1 κιλό

Ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας

Κρεμμύδι
1 μεγάλο, ψιλοκομμένο

Καρότα
2 μέτρια, κομμένα σε φέτες

Πατάτες
4 μεσαία, σε κύβους

Σελίδες σκόρδο
4 γαρύφαλλα, ψιλοκομμένα

Τοματοπολτός
2 κουταλιές της σούπας

Ζωμός κότας
4 φλιτζάνια

Φύλλα δάφνης
2 φύλλα

Θυμάρι
1 κουταλάκι του γλυκού

Αλάτι
Για γεύση

Μαύρο πιπέρι
Για γεύση

Μαϊντανός
Για γαρνιτούρα

Εργαλεία και συστατικά που θα χρησιμοποιηθούν για τη συνταγή

Για να ετοιμάσετε αυτό το υπέροχο στιφάδο κοτόπουλου, θα χρειαστείτε τα ακόλουθα εργαλεία και υλικά:
– Μεγάλη κατσαρόλα ή ολλανδικός φούρνος
– Σανίδα κοπής και κοφτερό μαχαίρι
– Μεζούρες και φλιτζάνια
– Ξύλινη κουτάλα ή σπάτουλα για ανακάτεμα
– Πιάτα και μπολ για το σερβίρισμα

Τώρα που τα έχετε όλα έτοιμα, ας βουτήξουμε στη διαδικασία μαγειρέματος!

Προετοιμασία

1. Ξεκινήστε ζεσταίνοντας το ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
2. Προσθέστε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο ψιλοκομμένο στην κατσαρόλα, σοτάροντας μέχρι να ροδίσουν και να βγάλουν το άρωμά τους.
3. Στη συνέχεια, προσθέστε τα κομμάτια κοτόπουλου και μαγειρέψτε τα μέχρι να ροδίσουν ελαφρά από όλες τις πλευρές. Αυτό το βήμα βοηθά να σφραγιστούν οι χυμοί και να ενισχυθεί η γεύση.
4. Προσθέστε τον πελτέ ντομάτας, καλύπτοντας ομοιόμορφα το κοτόπουλο και τα λαχανικά.
5. Προσθέστε στην κατσαρόλα τα καρότα κομμένα σε φέτες, τις πατάτες σε κύβους, τα φύλλα δάφνης και το θυμάρι. Αυτά τα λαχανικά προσθέτουν μια απολαυστική υφή και γεύση στο στιφάδο.
6. Ρίξτε μέσα το ζωμό κότας, που θα δώσει τη βάση για το στιφάδο. Είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε ζωμό καλής ποιότητας για να βελτιώσετε τη συνολική γεύση.
7. Αλατοπιπερώνετε σύμφωνα με τις γευστικές σας προτιμήσεις.
8. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το στιφάδο να σιγοβράσει για περίπου 45 λεπτά με μία ώρα. Αυτή η αργή διαδικασία μαγειρέματος επιτρέπει στις γεύσεις να ενωθούν και το κοτόπουλο να γίνει τρυφερό.
9. Μόλις το στιφάδο είναι έτοιμο, γαρνίρουμε με φρέσκο ​​μαϊντανό για μια ζωηρή πινελιά.

Χρόνος προετοιμασίας

Ο χρόνος προετοιμασίας αυτής της συνταγής για στιφάδο κοτόπουλου είναι περίπου 20 λεπτά, ενώ ο χρόνος μαγειρέματος κυμαίνεται από 45 λεπτά έως μία ώρα. Αυτός ο συνολικός χρόνος μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με το μέγεθος των κομματιών κοτόπουλου και το επιθυμητό επίπεδο τρυφερότητας.

Συμβουλές για την προετοιμασία της συνταγής, πώς να μαγειρέψετε

– Για να κάνετε το στιφάδο πιο γευστικό, μπορείτε να μαρινάρετε τα κομμάτια κοτόπουλου με μυρωδικά και μπαχαρικά όλη τη νύχτα πριν τα μαγειρέψετε.
– Για έξτρα πλούτο, μπορείτε να προσθέσετε στο στιφάδο μια βουτιά κόκκινο κρασί ή μια κουταλιά της σούπας σάλτσα Worcestershire.
– Αν προτιμάτε ένα πιο πηχτό στιφάδο, μπορείτε να ανακατέψετε μια κουταλιά της σούπας άμυλο αραβοσίτου με νερό και να το ανακατέψετε στο σιγοβρασμένο στιφάδο μέχρι να επιτευχθεί η επιθυμητή συνοχή.
– Μην ξεχάσετε να προσαρμόσετε το καρύκευμα στο τέλος και προσθέστε κι άλλο αλάτι και πιπέρι αν χρειάζεται.

👨‍🍳 Να θυμάστε ότι η μαγειρική είναι τέχνη, γι’ αυτό μην φοβάστε να πειραματιστείτε και κάντε αυτή τη συνταγή δική σας!

Διατροφικές αξίες ανά μερίδα

<πίνακας>
<κεφάλι>

Διατροφή
Τιμή

Θερμίδες
350

Πρωτεΐνη
28 g

Παχιά
12g

Υδατάνθρακες
30 g

Ίνα
5 g

Χοληστερόλη
80 mg

Νάτριο
800 mg

Βιταμίνη C
15% DV

Σίδερο
20% DV

Ασβέστιο
8% DV

Απαιτήσεις υπηρεσιών και παρουσίασης, πλευρικές εναλλακτικές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν

Σερβίρετε αυτό το απολαυστικό στιφάδο κοτόπουλου σε βαθιά μπολ, επιτρέποντας στις χορταστικές γεύσεις να λάμψουν. Μπορείτε να το συνδυάσετε με τραγανό ψωμί ή ζεστά ρολά δείπνου, ιδανικά για βουτιά στον πλούσιο ζωμό. Για ένα πλήρες γεύμα, σκεφτείτε να σερβίρετε το στιφάδο μαζί με μια φρέσκια σαλάτα κήπου ή λαχανικά στον ατμό. Η αντίθεση υφών και γεύσεων θα απογειώσει την γευστική σας εμπειρία.

🍞🥗 Μην ξεχάσετε να στρώσετε όμορφα το τραπέζι και να δημιουργήσετε μια φιλόξενη ατμόσφαιρα για τους καλεσμένους σας

Συνθήκες αποθήκευσης

Εάν έχετε υπολείμματα από αυτό το λαχταριστό στιφάδο κοτόπουλου, είναι σημαντικό να τα αποθηκεύσετε σωστά για να διατηρήσετε τη φρεσκάδα και τη γεύση τους. Αφήστε το στιφάδο να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου πριν το μεταφέρετε σε αεροστεγές δοχείο ή το ψύξετε σε σκεπασμένη κατσαρόλα. Αποθηκευμένο στο ψυγείο, το στιφάδο μπορεί να διαρκέσει έως και 3-4 ημέρες.

Για μεγαλύτερη αποθήκευση, μπορείτε να καταψύξετε το στιφάδο. Τοποθετήστε το σε δοχεία κατάψυξης ή επανασφραγιζόμενες σακούλες, αφήνοντας λίγο χώρο για επέκταση. Αν καταψυχθεί σωστά, το Chicken Stew μπορεί να διατηρήσει την ποιότητά του έως και 3 μήνες. Όταν είναι έτοιμο να το απολαύσετε, ξεπαγώστε το όλη τη νύχτα στο ψυγείο και ξαναζεσταθείτε απαλά στην εστία.

Οφέλη για την υγεία των συστατικών που χρησιμοποιούνται

Αυτή η συνταγή για στιφάδο κοτόπουλου όχι μόνο ικανοποιεί τους γευστικούς σας κάλυκες, αλλά προσφέρει επίσης πολλά οφέλη για την υγεία. Ας εξερευνήσουμε τα διατροφικά πλεονεκτήματα των βασικών συστατικών:

  1. Κοτόπουλο: Μια εξαιρετική πηγή άπαχης πρωτεΐνης, το κοτόπουλο βοηθά στην οικοδόμηση και την αποκατάσταση των ιστών του σώματος. Είναι επίσης πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα όπως η νιασίνη, το σελήνιο και ο φώσφορος, τα οποία υποστηρίζουν διάφορες σωματικές λειτουργίες.

  2. Καρότα: Γεμάτα με βήτα-καροτίνη, τα καρότα προάγουν την καλή όραση και παρέχουν αντιοξειδωτικά που υποστηρίζουν τη γενική υγεία. Είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών και βιταμίνης Κ.

  3. Πατάτες: Υψηλές σε κάλιο και βιταμίνη C, οι πατάτες συμβάλλουν σε ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθούν στην πέψη. Παρέχουν επίσης ενέργεια και περιέχουν ευεργετικά αντιοξειδωτικά.

  4. Σκόρδο: Γνωστό για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες, το σκόρδο ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και έχει αντιβακτηριακή και αντιική δράση. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης.

  5. Θυμάρι: Αυτό το βότανο έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες και είναι καλή πηγή βιταμίνης C και βιταμίνης Α. Μπορεί να βοηθήσει στην πέψη και να προσφέρει ανακούφιση από αναπνευστικά προβλήματα.

  6. Κρεμμύδι: Τα κρεμμύδια είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και περιέχουν ενώσεις που μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής και στη βελτίωση της υγείας της καρδιάς. Προσθέτουν επίσης μια απολαυστική γεύση στο στιφάδο.

Παρόμοιες συνταγές

Αν σας άρεσε αυτή η συνταγή για στιφάδο κοτόπουλου, μπορεί να σας αρέσουν και αυτά τα παρόμοια πιάτα:

  • Μοσχάρι στιφάδο: Αντικαταστήστε το κοτόπουλο με κομμάτια μοσχάρι για μια πιο χορταστική παραλλαγή του στιφάδου.
  • Στιφάδο λαχανικών: Παραλείψτε το κρέας και προσθέστε περισσότερα λαχανικά για μια γευστική χορτοφαγική επιλογή.
  • Maroccan Tagine: Εξερευνήστε τις εξωτικές γεύσεις της Βόρειας Αφρικής με αυτό το αργό μαγειρεμένο στιφάδο με αρωματικά μπαχαρικά και τρυφερό κρέας.

Πηγές τροφίμων Έμπνευση για τη συνταγή

Αυτή η συνταγή εμπνέεται από διάσημους σεφ όπως ο Gordon Ramsay και η Ina Garten, οι οποίοι έχουν κατακτήσει την τέχνη της δημιουργίας ανακουφιστικών και γευστικών πιάτων. Η τεχνογνωσία και το πάθος τους για τη μαγειρική έχουν επηρεάσει το γαστρονομικό μου ταξίδι και συνιστώ ανεπιφύλακτα να εξερευνήσω τις συνταγές τους για περαιτέρω έμπνευση.

Ετοιμαστείτε να εντυπωσιάσετε την οικογένεια και τους φίλους σας με αυτήν την απίστευτη συνταγή για στιφάδο κοτόπουλου. Ήρθε η ώρα να φορέσετε το καπέλο του σεφ σας και να αφεθείτε στη ζεστασιά και τη νοστιμιά αυτού του κλασικού comfort food! Απολαύστε 🍲😋

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button